“GULA menjadi PUNCA kepada penyakit moden seperti KENCING MANIS, DARAH TINGGI dan lain-lain
Ori-Sweet : Natural Herbal Sweetener Pemanis Herba TANPA Gula. Ekstrak 100% Stevia Organik

Ahad, Januari 02, 2011

Sejarah STEVIA


Daun Herba STEVIA telah digunakan 1500 tahun dahulu.
Orang Indian Guarani (kaum pribumi Paraguay) telah mengenali tentang kelebihan dan keunikan “KAA he-he” (istilah asli yang diterjemahkan sebagai “ramuan manis”) berabad-abad sebelum penjajah-pejajah dari Dunia Lama (Europah) datang meneroka benua Latin Amerika (Dunia Baru) kerana mencari harta dan kekayaan baru. Kaum pribumi Paraguay memang sudah lama tahu daun Stevia tumbuhan liar ini (suatu pokok renek herba yang memang sudah sebati dan abadi dengan kaum-kaum pribumi di wilayah Gunung Amambay) memiliki tenaga pemanis yang tiada tandingannya. Mereka sering menggunakan daun Stevia ini untuk seimbangkan rasa pahit minuman “mate” (sejenis minuman tradisi seperti teh) dan juga sebagai ubat ramuan, atau sebagai jamu yang dikunyah kerana kemanisannya.
STEVIA = Ramuan Manis
Rentetan penggunaan cara tradisi yang meluas ini telah dicatat oleh orang Sepanyol dalam dokumen sejarah tersimpan di Arkib Kebangsaan di Asuncion Paraguay. Para sejarawan telah mencatat kegunaan daun Stevia oleh kaum pribumi sebagai pemanis teh “sejak zaman kuno” lagi. Seterusnya, daun Stevia ini telah diperkenalkan kepada “kaum pendatang”. Pada tahun 1800, kegunaan daun Stevia sebagai makanan harian telah meluas diterima dan diguna oleh penduduk wilayah Latin Amerika, termasuk Brazil dan Argentina.
Seperti penemuan Benua Amerika itu sendiri, “penemuan Stevia” dicatat dan telah diberi penghargaan kepada seorang penjelajah botanis Itali yang tidak bagitu kenali wilayah Guarani (dan juga dilaporkan ketika itu hadapi kesulitan untuk menemui daun herba ini) kerana telah mempercayai bahawa beliau telah “menemui” sesuatu tumbuhan herba yang tidak begitu diketahui umum.
Stevia juga dipercayai dapat merawat DARAH TINGGI dan KENCING MANIS
Stevia telah digunakan sebagai pemanis semulajadi oleh masyarakat di Brazil dan Paraguay sejak beratus-ratus tahun dahulu lagi. Ia mula digunakan oleh kaum Red Indian Guarani di Paraguay sejak 1500 tahun yang silam. Ia digunakan terutamanya untuk memaniskan teh herba mereka. Selain daripada itu ia juga digunakan untuk memaniskan makanan mereka. Mereka juga menggunakan Stevia sebagai penawar terutamanya untuk menurunkan tekanan darah tinggi, melawaskan kencing dan merawat luka terbakar. Bahan aktif yang bertanggungjawab ke atas rasa manis pada daun stevia dikenali sebagai steviol glycosides yang mengandungi stevioside dan rebaudioside. Bahan aktif ini stabil pada suhu tinggi, nilai pH yang stabil dan tidak merangsang tindak balas glycemic, menjadikan ia semakin digemari orang ramai terutamanya untuk yang ingin menghadkan pengambilan karbohidrat dan mengelakkan diabetes. Selain itu, stevia juga didapati boleh merawat tekanan darah tinggi, mengurangkan tahap asid urik dan obesiti.
Stevia bakal menggantikan GULA yang menjadi punca kepada banyak penyakit moden
Kegunaan stevia sebagai pemanis mula disedari oleh orang Eropah pada kurun ke-16. Sejak itu ia mula digunakan dengan meluas di Eropah sehinggalah dibawa ke Asia. Walaubagaimanapun kajian terhadap Stevia hanya mula dilakukan pada awal kurun ke 19 apabila para pengkaji di Brazil mendengar cerita yang sehelai daun stevia boleh memaniskan sebiji buah peria dan juga secawan teh herba yang kelat.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan